Hvilket padel bat skal jeg vælge? Læs guide for 2024

Hvilket padel bat skal jeg vælge?

Hvilket padel bat skal jeg vælge? Det er et spørgsmål, jeg har fået gang på gang, og det er et spørgsmål, jeg gerne vil hjælpe dig med at finde svaret på. Derfor har jeg lavet en guide til dig, der står overfor at skulle købe et nyt padel bat, så du kan træffe det rigtige valg og få et padel bat, du bliver superglad for.

Som padelspiller – også selv du måske først lige er startet – så ved du, at battet har enorm betydning for dit spil. Du kan være i dit livs form og have styr på alt fra teknik til strategier for spillet, men passer det bat, du har valgt, ikke til din spillestil og din fysik, så kan du risikere aldrig helt at få foldet dit fulde potentiale som spiller ud.


Padel bat – hvilket padel bat skal jeg vælge?

Jagten på et perfekt padel bat kan godt være lidt besværlig, for hvilket bat er nu det bedste? Svaret vil variere med, hvem du spørger. Det bat, din makker bruger og roser til skyerne, er helt sikkert perfekt for ham eller hende – men det er ikke ensbetydende med, at det er padel battet for dig.

Når det kommer til et padel bat, så er der ikke noget, der hedder ”one size fits all”. Det rigtige bat afhænger af mange forskellige individuelle faktorer som: dit niveau, din fysik og din spillestil. For at finde ud af, hvilket padel bat du skal vælge, skal du derfor tage stilling til disse ting, inden du beslutter dig for det endelige køb af bat:

 • Er du nybegynder, øvet eller super-prof?
 • Hvilken spillestil har du?
 • Hvilken bat-hovedform passer til din spillestil?
 • Hvilken overflade passer til din spillestil?
 • Hvilke materialer har du brug for?
 • Er der særlige teknologier, du med fordel kan bruge?
 • Hvilket greb er det rareste for dig?
 • Hvor meget er du villig til at betale?
 • Hvilken balance skal battet have?
 • Er battet til voksne eller juniorer?

Find dit aktuelle padel niveau

Allerførst skal du definere dit eget niveau, for at finde et padel bat, der matcher det. Her handler det om at være ærlig og realistisk. Der er intet forkert i kun at være let øvet – med det rette bat kan du netop udvikle dit spil og hurtigere komme videre til øvet eller endda turneringsspiller.

I takt med, at du bliver bedre og udvikler dit spil, kan du opgradere dit padel bat, så det hele tiden matcher dit niveau. Er du allerede på et højt niveau, kan du med fordel gå efter et padel bat med ekstra teknologiske features, som kan give dig det der lille forspring i forhold til konkurrenterne. Blandt andet kan du få bats med forskellige typer kerne af skum.


Du kan også vælge at prøve forskellige bats af

Det er utroligt let at komme i gang med at spille padel tennis, og på langt de fleste baner kan du leje både bold og bat. Det er ikke sikkert, at der er så mange forskellige typer bat at vælge imellem, når du lejer, men du vil i reglen kunne finde bat i forskellig vægtklasse og med lidt forskellig balance. På den måde kan du stille og roligt prøve dig frem og blive klogere på, hvilket bat, der synes at være bedst for dig, der hvor du er på dit spilniveau – her og nu.

Det kan også være, at du kan låne et bat af andre spillere, bare lige for at slå et par runder med f.eks. et diamantformet eller dråbeformet bat. Du kan danne dig et første indtryk af disse bats og få en føling med, hvordan de vil være at spille med.

Du vil hurtigt opdage, at ikke kun hovedformen på battet er vigtig for dit spil. Men at faktorer som battets hårdhed, vægt og den overfladebehandling, battet har fået, også betyder rigtig meget i forhold til dit spil og den måde, du er i stand til at præstere på banen.

Nedenfor forklarer jeg om de forskellige typer af bats, så du nemmere kan afgøre, hvilket padel bat du skal vælge.Tre typer bats til padel tennis

Der findes helt grundlæggende tre typer bats til padel tennis. Og nu da du har defineret dine behov og dit niveau, vil du lettere kunne vurdere, hvilken hovedform dit nye bat skal have.

De tre typer bat er: Det runde bat, det diamantformede og det dråbeformede. De har hver især fordele og ulemper, så læs med her, og bliv klogere på, hvilket padel bat du skal vælge, så det matcher dit niveau og din spillestil.


Det runde padel bat

Med et rundt padel bat får du et stort sweetspot lige i midten af battet. Et stort sweetspot giver dig større kontrol og gør det nemmere at ramme bolden rent og lave et godt slag over nettet. Balancen og vægten ligger nederst eller i midten af battet. Det giver en fornemmelse af, at battet har en lavere vægt, end det i virkeligheden har.

Velegnet til:

 • Nybegyndere og motionister – på grund af det store sweetspot og den gode kontrol
 • Øvede spillere, der lægger vægt på netop at have kontrol

Hvis du er en øvet spiller, der i din spillestil lægger vægt på at have optimal kontrol over dine slag, kan et rundt bat altså sagtens være valget for dig.


Det diamantformede padel bat

Et diamantformet padel bat har ofte et højt liggende balancepunkt og er hovedtungt. Du kan dog også gå efter et bat med ”even balance”, hvor balancen er mere jævnt fordelt.
Vælger du et bat med et højt balancepunkt, vil du kunne give dine slag ekstra kraft og mere fart. Battet føles tungere, og da dit sweetspot er placeret højere oppe på battets hoved, er det mere avanceret at spille med end et rundt bat.

Velegnet til:

 • Øvede og erfarne spillere – særligt hvis du har en offensiv spillestil
 • Dig, der vil have fart i salgene, gerne angriber ved nettet og elsker smashbolde

Det dråbeformede padel bat

Det dråbeformede padel bat minder om det runde bat, men der er nogle funktionelle forskelle. Battet er en mellemting mellem det runde bat og det diamantformede. Det betyder, at du med et dråbeformet bat får det bedste fra to verdener: Du får både god kontrol og godt med power til dine slag. Balancen og vægten er placeret midt på battet, og dit sweetspot sidder lige over midten.

Velegnet til:

 • En bred vifte af spillere – fra nye spiller med en ok teknik til de øvede
 • God til dig, der vil have masser af kontrol og power på samme tid

Et dråbeformet padel bat er med andre ord en god mellemting. Det er lidt lettere at spille med, end det diamantformede og lidt mere udfordrende at spille med end det runde. Du har derfor gode muligheder for at udvikle dit spil og din spillestil, når du bruger et dråbeformet padel bat.


Hvilket padel bat skal jeg vælge?

Padel bats til juniorer

Til de yngre spillere finders der er en lang række junior bats, så er du selv juniorspiller, eller skal du købe bats til ungerne, så de kan komme med på banen, så skal du gå efter et junior bats. Juniorbats fås både som runde, diamantformede og dråbeformede.
Forskellen på juniorbats og bats til voksne ligger i tykkelsen på battet, battets vægt og størrelsen på battets hoved.

Når du skal vælge juniorbat, går du blot efter et bat, der matcher den unge spillers spillestil, og vælger et bat for den aldersgruppe, der er relevant.


Overflade – hvilket padel bat skal jeg vælge?

Jeg håber, du hænger på endnu, for selvom du har fundet ud af, hvilken form dit bat skal have, så skal du også lige tænke lidt over, hvilken overfalde battet skal have for at passe bedst til dig og dit spil.


Glat overflade

Du kan købe bats med en glat overfalde eller en ru overfalde. Er du nybegynder eller let øvet vil et bat med en glat overfalde oftest være det, du nemmeste kan spille med. Den glatte overfalde gør, at du hurtigere får en god føling med bolden.


Ru overflade

Er du en mere erfaren padel spiller med en god teknik, kan du med fordel vælge et bat med en ru eller mønstret overflade. Overfladens bedre greb gør det muligt for dig at lave masser af skru i bolden, og gør det muligt for dig at ”slice” bolden.


Hvad er padel bats lavet af?

Der er stor forskel på, hvilke materialer og teknologier, der findes i de forskellige bats, der er på markedet. Det er netop det, der adskiller det ene bat fra det andet. Nedenfor kan du blive lidt klogere på, hvordan padel bats er opbygget og dermed finde den kombination, der passer bedst til dig, dit niveau og din spillestil.


Kernen i moderne padel bats

Kernen i et padel bat er uhyre vigtig; kernens hårdhed er afgørende for, hvordan dit skud bliver. Kernen i et padel bat er typisk lavet af EVA, som er en form for skum eller gummi. I de lidt dyrere padel bats er ofte lavet af flere forskellige former for skum, så battet bliver mere elastisk og har flere egenskaber, du kan udnytte i dit spil.

De lidt billigere bats har ofte kun én slags skum eller gummi i kernen, og hårdheden kan variere en del. Det er en temperamentssag, hvilken hårdhed du skal gå efter. Som hovedregel kan du dog gå ud fra, at et bat med en lidt blødere kerne vil give dig ekstra power ved helt almindelige slag.

Er du typen, der angriber meget og holder af at smashe, vil du dog kunne opleve, at bolden trænger for meget ind i den bløde kerne under selve smashet, og noget af farten tages ud af slaget. Et bat med en hård kerne giver ikke ekstra power ved almindelige slag, men når du smasher, vil du med et bat med en hård kerne være sikker på at få fuldt udbytte af den kraft, du lægger i dit smash.


Battets ramme og hoved

Rammen på et padel bat er typisk lavet af kulfiber for de dyrere bats og i glasfiber for de lidt billigere bats. Du kan også finde bats, der er lavet af en kombination af forskellige materialer. Padel bats i kulfiber er stærkere og mere holdbare end bats i kulfiber.

Er du først lige begyndt at spille padel tennis, kan et bat i glasfiber dog være det bedste valg for dig, da glasfiber er et lidt mere blødt og fleksibelt materiale end kulfiber. Det gør, at battet er en smule mere komfortabelt at spille med. Oveni får du en lille ekstra trampolineffekt, når bolden rammer battet, og du vil nemmere kunne få den rette kraft i dine skud.


Vægt – hvilket padel bat skal jeg vælge?

Den ideelle vægt på dit padel bat afhænger af din spillestil og dine personlige præferencer. Et let bat er at foretrække, hvis du vil kunne bevæge dig hurtigt rundt på banen, men modsat er det lettere at levere de afgørende hårde vinderslag, hvis du har et padel bat, der er lidt tungere.

De gængse padel bats på markedet vejer typisk mellem 360 og 390 gram. Normale bats vejer mellem 360-375 gram, mens de tungere bats kommer op på mellem 375-390 gram.

 • Let bat: ligger under 360 gram (god til hurtige bevægelser)
 • Middel: ligger mellem 360-375 gram
 • Tungt bat: Fra 375-390 gram (gode til stor slagkraft)

Er du ny spiller, eller har du oplevet problemer med skuldre eller albue, da vil et af de lettere bats være bedst for dig at spille med. En del kvindelige spillere vælger ligeledes de lidt lettere bats, da de er nemmere at håndtere. Men lægger du vægt på slagkraft, da er det et af de tungere bats, du skal investere i.

Hvis du vil have et superlet bat, kan du også gå efter et Light eller Ultra Light bat, hvor vægten ligger mellem 345-360 gram og 300-325 gram.


Balance i dit padel bat

Når du skal købe et padel bat, skal du ikke kun kigge på battets samlede vægt. Du skal også undersøge, hvordan vægten er fordelt, da det har betydning for battets balance. De forskellige padel bats er opdelt i hovedtunge og hovedlette bats.


Et hovedtungt padel bat

Når et bat er hovedtungt, betyder det, at vægten ligger øverst i battets hoved. Fordelen er, at det kan skabe en enorm slagkraft, når du får et godt træf på bolden. Ulempen kan være, at hovedtunge bats er lidt mere vanskelige at håndtere – og det er sværere at have fuld kontrol over bolden.

Et hovedtungt bat egner sig derfor bedst til dig, der er øvet eller endda turneringsspiller.


Et hovedlet padel bat

På et hovedlet padel bat ligger vægten nederst i battets hoved. Helt kort sagt, giver det mere kontrol, men også mindre slagkraft. Vil du have maksimal kontrol i dit spil, skal du derfor vælge et hovedlet bat. Et hovedlet bat er derfor også et godt bat til begyndere og let øvede.


Neutralt balanceret padelbat

Hvis du hverken er til padel bats, der hovedlette eller hovedtunge, kan du gå efter et bat, der er neutralt balanceret. Her er vægten ligeligt fordelt – og du får et bat, der er mere allround, og som du kan bruge til flere forskellige spillestile.


Find den rigtige størrelse greb

Der er ikke forskel på størrelsen af greb på padel bats; alle kommer med et standardgreb. Mange spillere vælger dog at tilkøbe et ekstra greb, så de får et greb, der ligger perfekt i hånden. Der er mange forskellige greb du kan vælge imellem – og husk dit greb skal skiftes relativt ofte, da det hurtigt slides.

Med et tilkøbt greb vil du ofte opleve, at du rammer bolden bedre, og at grebet er med til at skåne håndled, skulder og albue.

Når du skal finde ud af, hvilket greb der er perfekt for dig, kan du med fordel se på de følgende ting:

 • Er grebet ergonomisk udformet?
 • Er materialet svedabsorberende?
 • Er grebet stødabsorberende?

Derudover er det en fordel at vælge et greb med en medfølgende snor eller løkke, som du kan have om håndleddet. Det gør det nemmere at styre battet – også når det går rigtig hedt for sig i en match.


Kvalitet, teknologi og pris

Når du skal vælge et nyt padel bat, skal du gøre dig klart, at der også her er en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Priserne starter i omegnen af 500 kr., mens de dyrere modeller kan koste op til 3000 kr. Er du lige begyndt at spille, kan du sagtens købe et af de billigere bats – faktisk ville det være dumt ikke at gøre det.

De dyrere bats er spækket med en masse teknologi, som er fedt at have, men som du ofte slet ikke vil kunne udnytte ordentligt, før din teknik er blevet bedre. Start derfor i bunden eller midten af prisskalaen, og bevæg dig opad i takt med, at du bliver bedre.

Er du allerede en øvet spiller, bør du unde dig selv et af de dyrere kvalitetsbats, der har masser af fede teknologier, som du kan bruge aktivt i dit spil.


Sådan forbedrer du dit spil

Jeg håber, at min guide har givet dig et solidt fundament, så du ikke mere går rundt med tankerne: Hvilket padel bat skal jeg vælge? Jeg slutter dog ikke helt her. Nedenfor har jeg samlet nogle tips, som du kan bruge sammen med dit nye padel bat for at gøre dit gameplay endnu bedre.

Fra at holde rigtigt på battet og finde det rette bat til fodarbejde og din egen smidighed – der er rigtig mange aspekter, du skal være opmærksom på, når du vil forbedre dit spil. Det hele hænger sammen, og når du forbedrer en del, som f.eks. ved at finde et nyt bat, så smitter det positivt af på resten.

Padel har mange ligheder med tennis, men også mange forskelle. Vil du forbedre dit spil, kan du dog sagtens bruge mange af de teknikker, du ville have trænet hårdt på, hvis det var tennis, du spillede.


Fodarbejde og smidighed

Hvor godt dit fodarbejde er, og hvor adræt du er, har stor betydning, når du spiller padel tennis. Hvis du vil forbedre smidighed og fodarbejde, skal du fokusere på:

 • Stabilitet
 • Modstand
 • Hastighed
 • Koordinering af hoved og krop

En agility-stige kan være en enormt god investering, hvis du arbejder på at forbedre din smidighed. Vil du forbedre kvaliteten af din smidighedstræning, kan du med fordel træne med hastighed også. Begge typer stigetræning hjælper på din acceleration, koordination og dine retningsskift.

Når du arbejder med smidighed, skal du desuden huske:

 • Skub ud fra dine fødder – ikke dine tæer
 • Du skal pumpe dine hænder fra skulderhøjde til hofter
 • Hold dine albuer i en vinkel på 90 grader
 • Hold dit hoved så stille som muligt

Gør dit greb bedre

Hvis ikke dit greb allerede er perfekt, så er det ét af de områder, du med fordel kan lægge tid og ekstra arbejde i at perfektionere. Et godt greb er forudsætningen for en god serv og et godt spil. Det bedste håndgreb er det kontinentale – grebet kaldes også huggergreb eller hammergreb, fordi du holder dit padel bat, ligesom du ville holde en økse eller en hammer. Når du mestrer det kontinentale greb, vil du lynhurtigt opleve, at du kan tilføre spins til dine server og dermed gøre dem bedre.


Positionering på banen

Husk, du skal bruge hele banen – og derfor er det vigtigt, at du arbejder målrettet med positionering og øver din bevægelse til og fra nettet, så den bliver så let og flydende som muligt. Mange begår den fejl i begyndelsen, at de spiller store dele af kampene fra bundlinjen og det defensive område.

Kampe vindes ved at variere spillet, bruge hele banen og overraske modstanderne, så øv dig i at læse spillet, og vær opmærksom på altid at søge den mest optimale position på banen.


God fornøjelse med spillet

Jeg håber min guide har givet dig svar på, hvilket padel bat du skal vælge. Jeg deler gerne mine nyttige tips og hints, så du har de optimale forudsætninger for at nyde padel tennis og gøre spillet meget sjovere – og naturligvis dit eget gameplay endnu bedre.


Læs også om følgende omhandlende padel tennis


Kilder og tests

 • Se hvilke bat PadelJoy anbefaler her.
 • Varlion har også lavet en guide her.
 • Se her hvad Everythingpadel har at sige om hvilket padel bat du skal købe her.