Historien om padel tennis – Alt der er at vide om padel

historien om padel tennis

Padel tennis er inden for de seneste år blevet en populær sportsgren i både Danmark og resten af verden, og hver dag nyder mange tusinde danskere følelsen af at skyde til en bold i en firkantet, indhegnet bane.

Men kender du historien om padel tennis? Ved du egentlig, hvornår og hvor sporten blev opfundet? Og har du nogensinde undret dig over, hvorfor der er runde huller i et padelbat? Læs med og blive klogere på historien om padel tennis.


Padel blev grundlagt i Mexico

Det er svært at sige nøjagtigt, hvor og hvornår padel blev officielt grundlagt, men de fleste peger dog på 1960’ernes Mexico. En rigmand ved navn Enrique Corcuera nød det simple i at slå til en tennisbold mod en mur. Han begyndte stille og roligt at opføre en mur med forskellige højder omkring banen.

Mexicaneren tiltrak sig mange nysgerrige besøgende gennem årene, og i 1974 besluttede en spansk prins ved navn Alfonso de Hohenlohe, at han også ville opføre en lignende padelbane hjemme hos sig selv. Eller rettere sagt; på klub Marbella på Costa del Sol.


Prisen på padelbanen

Historien om padel tennis udvikler sig herfra med større og større hast. Prisen fik opført flere baner på sin klub, og både de rige og kendte fik lov til at prøve kræfter med det hullede bat. Folk fra nær og fjern tog ideen med sig hjem til, hvor de kom frem, og på den måde spredte ideen om padel tennis sig til hele verden.

Det var især i Argentina – i 80’ernes Buenos Aires – at de originale tennisklubber gjorde en aktiv dyd ud af at opføre padelbaner på linje med alle de andre baner. Generelt set spredte padel sig i stor stil i hele Sydamerika, hvor også lande som Uruguay og Chile videreudviklede sporten.


Padel breder sig til resten af verden

Eftersom padeltennis blev opfundet i Filippinerne, var det kun et spørgsmål om tid, før sporten spredte sig til andre lande. Den første padelbegivenhed uden for Latinamerika blev afholdt i 2006 i Schweiz, og samme år blev det første internationale mesterskab afholdt i Spanien. Argentina var det næste land, der var vært for et internationalt mesterskab i padeltennis, og det første Asian-Pacific Padel Championship blev afholdt i landet i 2013. Mere end 20 lande har nu organiseret padelbegivenheder, og sporten vinder popularitet i mange lande, herunder Storbritannien, Frankrig, Italien og USA.


YouTube video

Det internationale padelforbund

Historien om padel tennis tager et ordentligt hop i 1991, da det internationale padelforbund etableres. Kort efter, i 1992, blev også de første internationale verdensmesterskaber afholdt. De fandt sted i både Madrid og Seville, og på den måde var det også blevet tydeligt, at padel havde gjort sit indtog i Europa.

Det skulle dog først være i 1993, at padel rent faktisk blev anerkendt som en decideret sport på lige fod med tennis og fodbold. Det skete i Spanien, hvor de spanske sportsmyndigheder også simplificerede navnet fra ”paddle” til ”padel”.


Grundlæggende om padel

Reglerne for padeltennis minder i høj grad om almindelig tennis, men der er dog nogle grundlæggende forskelle. For eksempel må der ikke spilles med overhåndsserv. Bolden skal hoppe på jorden, inden modstanderen slår til.

Spillet spilles med en padleketcher, som har runde huller i sig. Hullerne giver bedre mulighed for, at der kan strømme luft igennem battet, så du kan slå hårdere til tennisbolden. I padeltennis må du også gerne anvende murene omkring banen. Ja, faktisk SKAL du aktivt udnytte murene, da de kan give dig en stor fordel i spillet.

I padel spiller man typisk to mod to, og dit hold får point, hvis:

  • Bolden rammer jorden mere end én gang på modstanderholdets halvdel.
  • Modstanderholdet laver to servefejl.
  • Modstanderholdet rammer bolden med battet mere end én gang i træk.
  • Modstanderholdet skyder bolden i nettet.
  • Modstanderholdet skyder bolden ind i sidevæggen, uden at den har ramt jorden først.
  • En modstander rører nettet med battet eller med kroppen.
historien om padel tennis

Sådan kommer du i gang med padeltennis

Nu, da du kender historien om padel tennis, er det bare med at komme i gang med spillet. Der er heldigvis mange baner og klubber spredt rundt om i hele Danmark, og der er rig mulighed for at prøve dine kræfter af; både for sjov og professionelt.

Det bedste første skridt er at tage kontakt til en padelklub eller motionsforening og høre, om du må prøve padel gratis af i nogle timer. De fleste steder er der mulighed for prøvetimer, og på den måde kan du også se stedet an og mærke atmosfæren.

Hvis du er tilfreds med omgivelserne og spillet, skal du finde nogle at spille med. Du har mulighed for at leje dig ind privat på en bane med nogle gode venner, men du får formentligt endnu mere ud af at melde dig ind i en klub, hvor du ugentligt spiller med de samme på det samme niveau som dig.


Køb det rette udstyr til padel

Du skal have det rette udstyr, hvis du vil få det bedste ud af din tid med padel. Et padel bat er det vigtigste instrument, og padel bat er tilgængelige i de fleste sportsforretninger. De er heldigvis ikke dyre, og når du først har et padel bat, har du ugentlig ikke brug for meget andet. Lige på nær en padelbane, selvfølgelig.

Du bør dog også anvende gode sportssko og tøj, der giver dig mulighed for at svede og være fleksibel. Padel er en hurtig sport, og du må ikke lade dig begrænse af bukser, der sidder alt for stramt om livet på dig. På samme måde skal dine sko sikre, at du ikke får vabler, når du stormer frem og tilbage på banen.


Læs også om følgende omhandlende padel tennis


Kilder og tests

  • Skysports har lavet denne artikel om historien bag sporten.
  • Padel.ac har også lavet en artikel her.
  • rocks lane har også denne artikel omkring historien om padel.